6 sollicitatietips voor iedereen! - Valento | Vacatures Bouw & Techniek

6 sollicitatietips voor iedereen!

Je hebt gesolliciteerd. Je motivatie en cv hebben de aandacht getrokken en je mag op sollicitatiegesprek komen. Met de volgende 6 tips bereid je je goed voor op dit gesprek en vergroot je de kans op een succesvolle sollicitatie. Doe er je voordeel mee.

Stap 1: Lees de vacature goed door

Om te slagen bij een sollicitatiegesprek is het belangrijk om de vacature goed te kennen.
Denk goed na welke raakvlakken jij hebt met de functie-eisen. Bereid dit goed voor zodat je kunt verwoorden waarom jij de ideale kandidaat bent. Als jij alles weet over de vacature kom je een stuk zelfverzekerder over en kun je vragen makkelijker beantwoorden. Ook als je niet goed in het profiel past, denk dan na waarom jij de geschikte kandidaat zou kunnen zijn. Heb je bijvoorbeeld in het verleden gerelateerde werkervaring opgedaan? Of misschien passen jouw persoonlijke eigenschappen bij wat zij zoeken. Kortom, be prepared!

Stap 2: Zorg dat je de organisatie goed kent

Nu je de vacature goed kent is de volgende stap om te kijken naar het bedrijf of organisatie. Wat kun jij online vinden over de plek waar je gaat solliciteren? Verdiep je bijvoorbeeld in de bedrijfshistorie. Of bekijk wat je op social media kunt vinden. Misschien heb je connecties op LinkedIn die er werkzaam zijn of hebben gewerkt. Door je goed in te lezen kom je wellicht op vragen die je graag zou willen stellen. Wees vooral nieuwsgierig, dit laat een goede eerste indruk achter.

Stap 3: Laat de organisatie jou kennen

In 9 van de 10 gevallen krijg jij de vraag om jezelf voor te stellen. Dit lijkt een onschuldige vraag maar is net zo belangrijk als iedere andere vraag. Het is goed om iets over je persoonlijke leven te vertellen. Maar gebruik jouw antwoord ook om te vertellen waarom je gesolliciteerd hebt en wat jou aanspreekt bij deze functie.

Heb jij daarnaast gerelateerde werkervaring? Dit komt goed uit, want hierdoor kun je specifieke vragen stellen. Daarmee laat je zien dat je jouw vak serieus neemt en niet alleen op papier ervaring hebt. Dit zal een goede indruk maken!

Stap 4: Bereid je voor op mogelijke vragen

Op het internet staan tal van sollicitatievragen die jij zeker kunt gaan verwachten.
Bereid je hierop voor. Hierdoor kom je zelfverzekerd over en sta je niet met je mond vol tanden bij een aantal moeilijke vragen. Overvalt jou een vraag? Neem dan de tijd voor je antwoord, dit is echt niet erg.

Stap 5: Zoek uit met wie je het gesprek hebt

Zoek op met wie je het gesprek hebt. Google deze persoon ook even zodat je niet alleen de naam weet maar ook kunt herkennen. Misschien hebben jullie wel dezelfde connecties of gemeenschappelijke vrienden. Dit zijn altijd leuke feitjes die je in kunt brengen als het gesprek daarom vraagt.

Stap 6: Bedenk welke kleding je gaat dragen

Hierbij zijn een aantal punten belangrijk, zorg allereerst dat je er goed verzorgd uitziet.
Kies daarnaast kleding die bij de bedrijfscultuur past. Draag kleding waarin jij je comfortabel voelt, als je ‘’lekker in je vel zit’’ dan straal je dit bewust uit en laat een positieve indruk achter.

De kleur blauw is de meeste gekozen kleur bij een sollicitatiegesprek, en dit is niet zomaar.
Blauw straalt namelijk kalmte en rust uit. De kleur blauw is neutraal en geeft de indruk dat jij loyaal en oprecht bent.

Hopelijk ben je door het lezen van deze stappen een stuk wijzer geworden. Wij wensen jou veel succes met solliciteren. Ben je nog opzoek naar een leuke baan,
Valento heeft een uitgebreid netwerk in de techniek en bouw. Maar ook andere uitdagende vacatures.
Bekijk ons aanbod, of stuur een open sollicitatie, wellicht kunnen wij jou opweg helpen in het vinden van een nieuwe baan.