ZZP'er worden in de bouw? - Valento | Vacatures Bouw & Techniek

ZZP'er worden in de bouw

Denk jij erover na om zzp’er in de bouw te worden? Wij hebben alle ins en outs voor jou op een rij gezet waar jij als beginnend zzp’er rekening mee moet houden. Denk aan de eventuele kosten, de voor- en nadelen, en de meest gestelde vragen.

 

Wat is een ZZP’er?

Letterlijk staat ZZP voor Zelfstandige Zonder Personeel. Een zzp’er is dan ook iemand die als zelfstandige, met zijn eigen bedrijf, arbeid levert voor een baas. Deze zelfstandige staat bij de werkgever niet op de loonlijst. De werkgever is in deze arbeidsovereenkomst opdrachtgever, de zzp’er voert deze opdrachten uit.
Voorheen werd wel eens gesproken van een freelancer of zelfstandige, dit is hetzelfde als een zzp’er.

Waarom ZZP’er worden?

Als zzp’er ben je niet meer in loondienst aan het werk bij jouw werkgever. Je werkt als zelfstandige, dat wil zeggen dat jij zelf bepaald hoeveel je werkt, wat jouw uurtarief is en waar je werkt. Als zelfstandige is het mogelijk om zelfs meerdere werkgevers/opdrachtgevers te hebben. In Nederland werken op dit moment ongeveer 1,5 miljoen mensen als zzp’er.
Wij zien de laatste jaren een forse stijging op dit gebied. Steeds meer mensen ontdekken dus de voordelen en steeds meer werkgevers staan open voor zzp’ers.
Tal van goede redenen dus om van start te gaan als zzp’er!

 

bouwtekening met rolmaat en pen

Wat kost het om ZZP’er te worden?

Als je gaat starten als zzp’er in de bouw komen daar extra kosten bij kijken. Deze kosten hebben wij voor jou in een handig overzicht geplaatst. Sommige kosten spreken voor zich, maar er zijn ook kosten waar je minder snel rekening mee houdt. Na het lezen van dit hoofdstuk weet je precies voor welke kosten jij als zelfstandige komt te staan.

1. Inschrijving KVK

Alles begint met een inschrijving bij het KVK. Zonder dat je hier ingeschreven bent kun je niet starten. Voor een inschrijving betaal je €65, €50 voor de inschrijving en €15 voor een fysiek uittreksel. Deze dient als bewijs van inschrijving. Mocht je bijvoorbeeld ervoor kiezen om een BV te starten, dan komen hier nog notariskosten bij.

2. Zakelijke bankrekening

Een zakelijke bankrekening is optioneel, maar kan wel handig zijn.
Hierdoor kun je privé en zakelijk beter van elkaar gescheiden houden. Dit scheelt ook kosten met betrekking tot de boekhouder. Met een zakelijke rekening houdt jij het overzichtelijk. Vaak zitten de kosten van een zakelijke rekening rond de €10 per maand.

3. Belastingen

Als je zzp’er in de bouw bent dien je bij de Belastingdienst verschillende belastingen te betalen. Ook betaal je een klein bedrag voor de Zorgverzekeringswet. Wij hebben een overzicht voor jou gemaakt met alle belastingen die jij als zzp’er dient te gaan betalen.

 • Omzetbelasting

De belangrijkste vorm van jouw belasting als zzp’er is de omzetbelasting. In de volksmond wordt ook wel eens gesproken van de btw-aangifte. Btw staat voor ‘belasting over de toegevoegde waarde’, deze btw betaal jij als zelfstandige over jouw omzet (21%). Normaal gesproken dien je ieder kwartaal deze btw-aangifte te doen. Heb jij inkopen moeten doen voor jouw zaak? Dan mag je de btw die geteld is voor deze aankopen aftrekken van je omzetbelasting.

 • Inkomstenbelasting

Als je zelfstandige bent betaal je een inkomstenbelasting over de winst die jij maakt. Tijdens het eerste jaar van jouw loopbaan als ZZP’er betaal je nog geen inkomstenbelasting. Dit dien je pas na 1 jaar te doen. Er wordt dan gekeken naar jouw omzet van 1 januari tot en met 31 december. Het daaropvolgende belastingjaar dien jij jouw aangifte te doen. Dit is tussen 1 maart en 1 mei. De aangifte dien je bij de Belastingdienst te doen, hiervoor gebruik het ondernemersportaal. Let op: als je in loondienst ben gebruik je het particulieren portaal. Als zzp’er dus niet.

 • ZVW premie

Ieder jaar betaald iedere werkende burger in Nederland mee aan de begroting die nodig is voor de zorg. Door de zvw premie af te dragen betaal jij hieraan mee. Als zzp’er moet jij deze kosten zelf berekenen. Dit is een verschil met een werknemer die in loondienst is. Bij een werknemer in loondienst wordt dit door de werkgever gedaan. De zvw premie betaal je als zelfstandige 1 keer per jaar. Op dit moment is jouw premie inkomen afhankelijk en zal altijd tussen 5% en 6% per jaar zijn. Hiervoor krijg je een aanslagbiljet, deze zal je 1x per jaar ontvangen. Ook kun je maandelijks hiervoor betalen, maar dit dien je zelf bij de Belastingdienst te regelen.

 

Wat is de definitie van een zzp'er?

Zzp staat voor: ”Zelfstandige zonder personeel”, voorheen werd vaak de term zelfstandige of freelancer gebruikt. Tegenwoordig is zzp’er meer gebruikelijk. Al deze 3 termen hebben dezelfde betekenis.

Een bouwvakker met een gastbrander in zijn hand

4. Apparatuur/Gereedschap

Ben jij in de bouw of techniek werkzaam, dan wordt er vaak verlangd dat je in bezit bent van eigen gereedschap. Houdt hier dan ook rekening mee in de kosten. Een goed startkapitaal maakt jouw start als zzp’er dan ook een stuk gemakkelijker.

5. Vervoer

Vergeet niet dat ook jouw eigen vervoer kosten met zich meebrengt. De reiskosten die je moet maken kun je indienen bij jouw werkgever of deze kun je eventueel zelf betalen. De meeste zzp’ers passen hier hun uurtarief op aan. Naast de reiskosten betaal je ook eventuele leasekosten, onderhoud en belasting.

6. Marketing middelen

Marketingmiddelen kunnen jouw start als zzp’er een goed steuntje in de rug geven. Je bent tenslotte zelf eigenaar van jouw ‘bedrijf’, en dus ook zelf verantwoordelijk voor de naamsbekendheid. Denk bijvoorbeeld aan een eigen Facebook pagina, Website, of visitekaartjes etc. Een bijbehorende huisstijl brengt ook kosten met zich mee. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om jouw naamsbekendheid te vergroten. Hiervoor kun je een externe partij benaderen of zelf de skills ontwikkelen die nodig zijn. Op Youtube zijn tal van tutorials te vinden voor elke marketingskill die je maar kunt bedenken.

7. Verzekeringen

In het bezit zijn van verschillende verzekeringen als zzp’er is een verstandig keuze. Als ondernemer ben je namelijk niet zomaar verzekerd voor alles waar je als werknemer in loondienst wel voor verzekerd bent. Wij hebben de 3 belangrijkste verzekeringen voor jou op een rijtje gezet.

 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als zzp’er is het verstandig om een vangnet te hebben bij arbeidsongeschiktheid.Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering AOV ben je gedekt als je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken. Bij een langlopende arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld tot het pensioen, kunnen de kosten hoog oplopen. Tot wel honderdduizenden euro’s!

 • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt bij schade die jij zelf aanricht bij jou opdracht- of werkgever. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij er schade ontstaat bij een elektronisch apparaat door jou toedoen. Bijvoorbeeld een laptop die je per ongeluk omstoot, of door een virus besmette e-mail die jij binnenhaalt binnen het netwerk van jouw opdrachtgever.

 • Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering voor Werk & Inkomen is goed om te hebben als zzp’er. Je weet als zelfstandige nooit in welke situatie je kunt belanden waarbij er een juridisch conflict ontstaat. Met een rechtsbijstandsverzekering ben jij in dat geval gedekt met juridische hulp.

8. Pensioen

 • FOR (Fiscale oudedagsreserve)

Om als zzp’er extra pensioen vrij te maken kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Hiermee kun je als zelfstandige een deel aftrekken van de brutowinst. Hier betaal je pas later belasting over. Vanuit de Belastingsdienst gelden er een aantal voorwaarden om van de FOR gebruik te kunnen maken. Je dient te voldoen aan de urennorm van 1225 uur per jaar, je hebt nog niet die AOW-leeftijd bereikt en je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting.

 • Lijfrente

Als zelfstandige heb je de keuze om te kiezen voor een lijfrente. Deze kan je afsluiten bij een verzekeraar, beleggingsfonds of bank. Bij een lijfrente betaal je tijdens de looptijd een vaste premie. Deze premie kun je dan weer aftrekken van jouw box 1-inkomen. De keuze voor een lijfrente is een mooie aanvulling naast jou AOW.

 • Beleggen

Beleggen kan een interessante optie zijn als je onderaan de streep geld over houdt wat je zou kunnen herinvesteren.
Hiermee kun je in de toekomst een mooie buffer opbouwen, en tevens je vermogen opbouwen.
Als je wilt gaan beleggen kan dit op 2 manieren, met jouw blijvend overtollige liquide middelen of tijdelijk overtollige liquide middelen.
Let op: zakelijk beleggen kan alleen met tijdelijke overtollige liquide middelen.

 

Tegelzetter aan het werk

Hoe word ik zzp'er?

Als je aan de slag wilt gaan als zzp’er in de bouw dien je het volgende nodig te hebben:

 • Een inschrijving bij het KvK met uittreksel en btw-nummer
 • Een VCA Vol Certificaat
 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Eventueel een eigen werkbus met eigen gereedschap

Wat zijn de voordelen van een zzp'er?

Een van de voordelen van het worden als zzp’er in de bouw, is dat je jouw eigen tijd kan indelen. Je bent eigen baas, dus je bepaald zelf wanneer, waar, en hoe je jouw werkzaamheden verricht. Dat betekent dat je ook zelf kunt kiezen wanneer je met verlof of op vakantie gaat. Als zzp’er kun je indien mogelijk zelfs op vakantie, of tijdens een lange trip jouw werkzaamheden gewoon voortzetten. Er zijn veel ‘digital nomads’ aan het werk in het buitenland.

Daarnaast heb je als zelfstandige veel verschillende opdrachtgevers, dit maakt je werk afwisselend. Maar ook biedt dit kansen om jouw netwerk te vergroten. Je leert vele nieuwe mensen kennen en kunt zodoende je werkzaamheden uitbreiden en groeien in je vak. Eventueel kan dit zelfs leiden tot nieuwe opdrachten in de toekomst en een hoger tarief.

 

Wat zijn de nadelen van een zzp'er?

Vaak wordt als nadeel genoemd dat je als zzp’er in de bouw mogelijk zonder klussen kom te zitten. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer werkgevers / opdrachtgevers die zzp’ers in dienst nemen. Ook komen er steeds meer tools beschikbaar waarmee jouw administratie uit handen kan nemen. Als je ervoor kiest om bij Valento aan de slag te gaan als zzp’er ben je echter áltijd voorzien van klussen en nemen wij alle administratieve taken over. Ben jij zzp’er of wil jij zzp’er worden in de bouw of techniek dan verwijzen wij je graag naar onze pagina over zzp opdrachten in de bouw.

 

De meeste gestelde vragen

Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. Voorheen werd vaak de term zelfstandige of freelancer gebruikt. Tegenwoordig is zzp’er meer gebruikelijk.
Al deze termen hebben dezelfde betekenis.